littalo  / Amherst vt 2007

2007-05-03 Sköna maj - version II

Hej, vi gör ett nytt försök: rapporten från förra helgen som ni kanske hann läsa, låg bara ute i 48 timmar. Sedan kraschade servern hos reseboken, och deras backup hade mage att lägga av samtidigt.

Men det var väl så här vi skrev ungefär: Valborg firar man inte i USA, så det blev inget bål i Amherst. Det närmase vi kom var SvT:s sändning från Valborgsfirandet i Umeå. Där var det ont om vårtecknen: gräset var grått och folk såg allmänt kylslagna ut. Då var det behagligare och vårligare i Skåne enligt vad vi hört.

Första maj gick också spårlöst förbi här. Inte en röd flagga så långt ögat kunde se. Därtill är den dagen alltför starkt förbunden med det forna Sovjetimperiet. Istället har man här Labor Day som nationell helgdag och den infaller den första måndagen i september.

I söndags återkom jag från en konferens som hölls i Davenport, 25 mil väster om Chicago. Höll på att bli ett helt dygn försenad efter inställda flyg från Chicago, men hade turen att träffa en Lundakollega på flygplatsen som har en kompis i Chicago. Vi fick låna dennes bil och körde sista biten istället. Framme 3.30 på morgonen. Några timmars sömn och sedan konferenstime.

Det är universitetslärare som undervisar om Skandivanien på olika sätt (språk, litteratur, historia etc) som hade sin årliga konferens. Intressant och inspirerande. Marknaden för det här ämnet är ganska stort i USA, bl.a. eftersom 4 miljoner i landet betecknar sig själva som amerika-svenskar (när myndigheterna för några år sedan frågade folk hur de själva vill beskriva sin etniska tillhörighet).

Konferensen avslutades med bankett på en flodbåt på den mäktiga Mississippi river. Ett stort hjul drev båten, men det var inte ånga som drev hjulet. Vi skeppades fram och tillbaka på floden från 6 till halv tolv på natten. Härligt väder som ni ser på bilderna och hög stämning bland de drygt 200 konferensdeltagarna.

Hemresan gick perfekt utan några äventyr. Det är skönt att landa på utsatt tid!

Vi hörs!

Ingrid & Anders