littalo  / Amherst vt 2007

2007-04-15 Västerut

Hej därhemma i solskenet!

Igår tyckte vi att det som omväxling kunde vara dags för en liten tur västerut i Massachusetts. Där finns inga storstäder som Boston, utan ett stort område som heter The Berkshires med höga berg, små städer och samhällen, som tydligen lockar turister inte minstr på sommaren. Många hotel och vandringsleder. Det ligger en och en halv timmes resa från Amherst.

Efter hand blir vägarna allt slingrigare och vi får känslan av att köra i Alperna: branta stup vid ena kanten och höga berg vid andra sidan. En och annan hårnålskurva, och så plötsligt är det vinter igen. Ett par dm snö på den högsta toppen vi passerade som ni ser på de första bilderna, men med en mäktig utsikt över en dal med två små städer. Först North Adams, där vi stannar till, fikar på en bar som vi inte sett maken till när det gäller traditionell frukost - här är det pannkakor med MYCKET sirap och korv med ägg som gäller. Vi fegar och nöjer oss med bagel och creme chees.

I stan finns också ett mycket berömt museum: Massmoca eller Mass. Museum of Contemporary Art. Moderna konstverk effektfullt placerade i en gammal fabriksbyggnad (ett före detta elverk)som renoverats utan att fabrikskänslan försvunnit. Fräckt!

Vidare mot Williamstown, en gudsförgäten liten stad i delstatens nordvästra hörn, nära Vermont och New York. Vi är rätt glada för att vi inte bor i denna lilla college-town, med en gata restauranger och kaféer samt en massa byggnader som tillhör själva colleget. Men en eftermiddag är OK. Vi snokade reda på The Clark museum, resultatet av en privatsamling från 1930-talet och framåt. Och här är det traditionen som härskar. Många vackra impressionistmålningar: Monet, Renoir..... i kontrast till Massmoca.

Åter hemåt på slingriga vägar, och på ett ställe upptäckte vi en för oss ny vägskylt. Varning, inte för älg eller andra djur som man är mer van vid, utan för björn! Vi blev dock inte kloka på om det inte är ide som gäller nu - snön ligger som sagt djup på höga höjder.

Vi hörs!

Ingrid och Anders