littalo  / Amherst vt 2007

2007-03-05 Weekend nöjen

Hej igen alla!

Nu har en dryg tredjedel av vår tid i USA runnit iväg. Vad ska man säga utan och ta till klyschorna om....ja ni vet.

Vi började weekenden med att äta middag i fredags hos en av Anders kollegor, som visade sig bo i en liten New England cottage i grannstaden Northampton. Pittoreskt värre. Vi bjöds bl.a. på grillad lax och squash, och på den senare hade de ringlat lönnsirap, en specialitet här och i Canada. Helt ätbart, kanske inte helt nödvändigt, men roligt att prova. Det är rätt säsong för produktion av lönnsirap nu: saven i lönnen, som är basen i den sortens sirap, stiger när det är plusgrader på dagarna. Bara att göra ett snitt i stammen och hänga en burk under, och räkna in dropparna..... Man kan köpa det hela i affärerna här, men smaken är lite speciell. Urspungligen var det ett sätt att undvika den vanliga sockerbaserade sirapen som ju producerades i södern där svarta slavar slet i sockerplantagerna.

När vi körde hem på kvällen var det halt värre, en olycka och långa köer hade bildats i dimman. Den låg kvar när vi vaknade på lördagsmorgonen, så vi bestämde oss för att skjuta upp den andra utflykten till Boston en dag. Tur var det, för igår hade vi härligt solväder, några plusgrader, det vill säga precis som i Skåne....

Vi tankade Hondan (skamligt billigt, jämfört med svenska bensinpriser som ju tycks ha stigit rejält sedan vi åkte; här betalar vi $ 2,39 för en gallon (3,89 l) vilket gör mindre än 5 krono litern om vi räknar rätt)och körde halvannan timme till Boston på söndagsmorgonen. Dagen tillbringade vi i helt annan del av stan, the Back Bay, som vi gillade skarpt. En härlig blandning av cafér, restauranger, affärer och spännande byggnader inom bekvämt gångavstånd. Det blev några varv på chica Newbury street, som kunde påminna lite om shoppingkvarteren i London. Allt öppet trots att det var söndag, och det fanns många fynd att göra. Påsarna växte...

Lite kultur också hann vi med: den gamla (nåja) Trinity Church (se bilderna) som finns på listan över byggnader son har status av nationellt arv här i landet. Många tjusiga glasmålningar. På andra sidan torget, ett stort stadsbibliotek, riktigt påkostat, och med en atmosfär som liknande byggnader i Sverige inte brukar bjuda på. Lite längre bort hittade vi The Prudential Tower, 52 våningar högt, och med restaurang och skywalk på toppen. Härlig utsikt i det hyfsat klara vädret, men en lite underlig känsla: vi kunde inte undgå att tänka på World Trade Center i NY där vi var bara ett drygt halvår före attacken. På bottenvåningen fanns en tjusig galleria med nya frestelser för plånboken - det behövs lättare kläder när vi åker till Tulsa den 17 mars har vi förstått. Och en vinterträdgård med bambu och orkidéer i massor.

Efter en lätt brunch, vandrade vi mot tunnelbanan när solen höll på att gå ner. Det gör den redan 18.00. Vi är ju på samma breddrad som norra Italien. Men om en vecka blir det ändring: då sätter vi fram klockan (och kanske trädgårdsmöblerna, eller hur Lena??). I stadsparken, the Boston Common, var det full aktivitet. Skridskoåkarna hade avlösts av killar som tränade amerikanske fotboll på det som kanske snart blir en gräsmatta igen.

Vi hörs!

Ingrid o Anders