littalo  / Amherst vt 2007

2007-02-12 Veckorna rullar på

Hej, undervisningen rullar på i den kurs jag har som heter nåt så stiligt som "Crime Fiction in a Global Context". Bakom detta stiliga namn döljer sig nåt för er alla så välbekant som Henning Mankells romaner och ett antal filmatiseringar av dem. 9 studenter (!) har valt att följa den (här väljer alla vilka kurser de vill ta, inte som i Sverige, där en studentrupp som läser ex vis engelska har samma kurser ett helt år). Jag träffar dem två gånger i veckan, ti och to mellan 1 och 2.15 p.m. och det under 14 veckor fram till slutet av maj. Lov har vi i slutet av mars en vecka - "Spring recess". Studenterna är mycket välförberedda och nyfikna på Sverige. Vissa av dem har dessutom läst svenska här tidigare. Det finns faktiskt en nybörjarkurs i ämnet med 24 studenter här. Något förvånande kan man ju tycka, men det är nåt exoiskt över vårt land tydligen och så finns det ju en och annan här med påbrå från Skandinavien, en Linnéa Edstrom bland annat i min grupp. Vardagen rullar på som ni förstår, och det har blivit mer struktur på den nu när terminen kommit igång.

I går tyckte vi att det var dags att göra något annorlunda: sagt och gjort! Vi köpte biljetter till en ishockeymatch här mellan UMass (hemmalaget alltså) och ett lag från Providence College. Idrotten här domineras inte av det klubbsystem som vi är vana vid från Europa, utan det finns proffsidrott och under den nivån så är det universiteten som närmast liknar amatörnivån i Europa. Idrotten är alltså väldigt påtaglig på ett amerikanskt universitet och den är också viktig för dess identitet. Uppmärksammas i medierna gör den också.

Kvällens match blev en jämn tillställning: 3-3 efter det att hemmalaget i en tuff satsning tagit ut målvakten under sista minuten och då lyckades kvittera. Är det inte typiskt för USA-hockey? Arenan är väldigt fin, tar drygt 9 000 åskådare, men igår var det inte fullt. Annat blir det på basketmatcher, en sport som är betydligt populärare, och som dessutom "uppfanns" i den här delstaten, bara 3 mil söderut i staden Springfield. Vi får nog prova en basketmatch också. Men hammondorgeln och nationalsången, som man förknippar med idrotten här, fanns med liksom en del roliga upptåg i periodpauserna.

Helgen avslutade vi med en liten födelsedagssupé på en spanskinspirerad tapasrestaurang, men det tog ett tag innan vi fick kläm på hur man skulle beställa och vilken strategi som var den bästa. Man beställde från en meny efter hand, men vi trodde att det var en traditionell meny där det gällde att kombinera förrätt, varmrätt etc. Men det fanns alltså större möjligheter än så. En sådan restaurang saknas väl åtminstone i Lund och tipset är nu överräckt.... Riktigt gott var det, inte minst "White Lasagne", en lasagnebit, läckert upplagd som alla andra rätter, med räkor som bas.

Vi hörs!