littalo  / Amherst vt 2007

2007-02-05 Så kom då vintern!

Hej på er!

Veckorna tickar på och den första undervísningsveckan är avklarad: spännande och utmanande men med noggrannare detaljförberedelser än vad som behövs på Helgonabacken i Lund, så är det två första passen avklarade. Ska bli intressant att se vad amerikanska studenter tycker om svenska kriminalromaner - Henning Mankell - men de har ju själva valt kursen, så förhoppningsvis är det nåt som ska intressera dem!

Den snö vi väntat på kom natten till lördagen: 1 dm singlade ner så nätt och fint, och på förmiddagen när vi skulle ta bilen blev det till att sopa och skrapa. Vi hade läst om en gammal vattenkvarn - Old Montague Mill - tre svenska mil norr om Amherst, där man sedan några år drev nåt slags kulturcentrum: bokhandel, hantverk presentshopar och servering. Aningen försiktiga på grund av väglaget snirklade vi oss så småningom dit på rätt småvägar - lite kymigt att köra automatare på vintervägar, vänsterfoten vill hela tiden trampa på den kopplingspedal som inte finns!

Väl framme kunde vi konstatera att de som rekommenderat detta ställe visste vad de gjorde. Mycket pittoreskt och vackert, även på vintern, men i maj är det säkert en riktig höjdare att komma dit och sitta på uteserveringen intill det rätt så lilla fallet. Vi fick hålla till godo med inneserveringen, en härliga glasveranda, där det blev lika varmt som i vårt uterum när solen som nu stod på ordentligt.

Efter att ha snokat omkring bland de gamla byggnaderna, körde vi vidare norrut och efter en del virrande körde vi förbi en enormt - jag menar enormt!!! - stor anläggning med bilar i massor utanför. Vi vände och ville förstås undersöka vad som pågick. Det visade sig vara en presentaffär tillhörande en ljusfabrik som heter "Yankee Candle", som en 16 årig kille hade startat 1969, och som sedan vuxit, och vuxit, snacka om "the American dream"! Förutom ljusen - som doftade minst sagt märkligt och som måste ha varit parfymerade på nåt sätt - så såldes där allt som presentaffärer brukar ha. Vi kom att tänka på ett talspråk som Marilyn Monroe, enligt en av de personer vi träffat här, hade gjort till sitt: "För mycket av allt som är onyttigt är underbart" (fritt efter minnet!) Alltså: leksaker, kransar, marmelad etc - också så julpynt. Man hade en permanent julutställning. Så om nån får julabstinens är det bara att åka dit. Father - och Mother - Christmas fanns också på plats. Lite varma om nosen såg de allt ut.....

Väl hemma laddade vi upp för kvällen med städning - en två är ideal ur den synpunkten. En kvart, sen är det klart. En del katthår sög vi fortfarande fram, men det är inget som besvärar familjens kattovän

Klockan åtta började den musikal - "City of Angels" - som vi hade fått biljetter till. Studenter hade satt upp denna tydligen rätt kända musical. Och duktiga var de: en trettiomannaorkester med bra glöd i drog igång. Föreställningen varade i tre timmar; det var en bitvis rätt förvirrad men rolig historia om en författare som skrev manus vilka Hollywood skulle göra film av, men samtidigt fick man på andra delar av scenen se hur det han satt och skrev faktiskt ägde rum inför en ögon. Hänger ni med? Inte? Det gjorde inte vi heller alltid. Men festligt var det.

Söndagen bjöd också på massor av solsken - och så ska det se ut hela veckan. Just nu är det årets sporthändelse här i Staterna: the Super Bowl, dvs. finalen i amerikansk fotboll för proffs.

Vi hörs!

Ingrid o Anders